Wednesday, March 10, 2010

Fejkade Tiltshift

Tre tidiga försökt att fejka effekten av dyra Tiltshiftobjektiv (à 14 000 och uppåt) eller Lensbaby. Givetvis ser det inget vidare ut, i synnerhet då detta var de bilder som jag hade i arkivet, som var bäst lämpade. Skall vid tillfälle ta sådana som passar bättre att göra om till TS-fejks.




8 comments:

  1. Mycket fina bilder. Kul att jag var med vi de två mindre glamorösa tillfällena, medan bild 3 är en utanöhman-bild. är det kopia av bakgrunden, blur och sedan suddet som är arbetsmetoden?

    ReplyDelete
  2. tack tack. men som sagt, de funkar inte egentligen som ts. Det skall ju vara ovanifrån, och det är det. Men det skall inte vara så mycket i förgrunden, som tunnan och räcket är.

    nej, det är quickmasktool, med diamond, och sen lensblur, med en radius på mellan 30-40. därefter öka kontrast, saturation och vibrancy. sen en liten go vinjett med 250 i feather.

    ReplyDelete
  3. tycker som sagt att de fungerar utmärkt. spännande kompositioner.

    ReplyDelete
  4. Vad gör ett Tiltshiftobjektiv? Undrar jag som novis. Vilka effkter vill man uppnå?

    ReplyDelete
  5. man kan flytta "sweet-spoten", dvs den yta där fokus finns, helt fritt. det ger effekter som påminner (i mer lyckade fall) om miniatyrlandskap.

    traditionellt används de mycket för arkitekturbilder, eftersom man med hjälp av konstruktionen kan räta upp linjer och annat. Man tar bort alla förvrängningar med andra ord.

    Men idag tror jag de flesta som säljs just används för att få fram en liten, kreativ sweet-spot.

    ReplyDelete
  6. Jag hade heller inte hört talas om det. Det ger lite av en dockhus-effekt. Kul bilder och fina kompositioner! Funkar det lika bra på närbilder (t. ex. ansikten)?

    ReplyDelete
  7. nja, inte riktigt. Men det är ju en högst subjektiv fråga. Jag håller med den vedertagna normen, där de lämpligaste bilderna brukar uppfylla följande kriterier:
    1. stadsmiljöer
    2.kort tagna snett ovanfrån, typ från en bro eller skyskrapa, eller berg
    3. Gärna typiska inslag av "modelliknande" saker, dvs tåg, bilar, människor.

    Jag tycker att de ALLRA bästa bilderna, är sådana som är tagna på spårområden, med lok och perronger, samt givetvis bilder tagna på storslagna alléer, tänk paris. Lite träd vid gatorna, hus, folk som går, bilar. Långa gator.

    Här är en länk till guiden jag följde. Den tar cirka 5 minuter att göra en bild med.

    http://www.wettdinho.se/2010/03/allt-du-behover-veta-om-fejkade-tiltshift-bilder/

    Det enda som inte står här, är hur man gör vinjetteringar i ps, utanför RAW, men jag antar att ni redan har era egna tekniker för detta, så det är väl rätt överflödigt.

    ReplyDelete